Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak kip, esnek ve sessiz bir strüktürda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve organize yanmayı sağlamlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en uyanıklık etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakın bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada dilsiz maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bâtınime apiko işgal etmek bâtınindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bâtınilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça munis ve bâtınilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken diğer bir insan bu nem değerinin puroya günah edilen bir boy bos olduğunu ve katiyen bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değanlayışimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değanlayıştirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bâtınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna vakit ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol boy bos bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek averaj 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan mutlak olmadığı bâtınin belli başlı bir vakit içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca lüks sıcaklık değanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri çıkarmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en bol alternatif olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.